Ovaaliarkkien mysteeri
Kuka teki 1890-luvulla ainutlaatuisen löydön ja sai haltuunsa Suomen ensimmäisten postimerkkien ainoat säilyneet kokoarkit? Ja kuka sitten pilkkoi ne pienempiin osiin?
Suomen ensimmäiset postimerkit tunnetaan poikkeavan muotonsa vuoksi lempinimillä soikiomerkit tai ovaalimerkit. Ne valmistettiin sangen alkeellisin menetelmin painamalla käsityönä yksi postimerkki kerrallaan paperiarkille. Postimerkkiarkki muodostui kahdesta kymmenen merkin vaakasuorasta rivistä. Kun ensimmäinen vaakarivi oli painettu, arkki käännettiin ympäri ja painettiin toiset kymmenen postimerkkiä. Näin arkin pystysuorat postimerkkiparit olivat toisiinsa nähden ylösalaisin eli päikköasennossa. Kansainvälinen filateelinen termi tällaisille ylösalaisin oleville postimerkkipareille on tête-bêche.
Päikköparit ovat Suomen filatelian tunnetuimpia harvinaisuuksia, joita on säilynyt nykyaikaan vain rajallinen määrä. Erityisen harvinaisia ovat käyttämättömät tête-bêche-parit, joita tunnetaan alle kymmenen kummastakin nimellisarvosta. Niiden alkuperä oli pitkään hämärän peitossa. Suomen filatelian suurkeräilijä ja asiantuntija Agathon Fabergé väitti vuonna 1932 pystyvänsä todistamaan, että kaikki keräilijöiden kokoelmiin päätyneet käyttämättömät tête-bêche-parit olivat peräisin yhdestä ja samasta lähteestä. Väitteensä hän esitti Suomen Postimerkkien Keräilijät ry:n lehdessä Studier och Meddelanden.
Lue artikkeli loppuun Keräilyuutiset -lehden numerosta 4/2024. Irtonumeron voit ostaa verkkokaupastamme stamps.fi