Rolexin matka maailmanmaineeseen: Ylellisyyskellon yllättävä alkuperä
Rolex on synonyymi sveitsiläiselle ylellisyydelle, mutta harva tietää, että merkin juuret ovat Englannissa. Saksalainen Hans Wilsdorf perusti yrityksen Lontoossa vuonna 1905 yhdessä lankonsa Alfred Davisin kanssa. Aluksi Rolex-kellot olivat Englannissa koottuja, mutta osat tilattiin Sveitsistä – erityisesti Bennessä toimivalta Maison Aeglerilta, joka oli tunnettu tarkasta työnjäljestään. Rolex siirtyi Sveitsiin vasta vuonna 1919, kun Englannissa otettiin käyttöön 33 prosentin tuontitulli. Uusi kotipaikka Genevessä loi perustan kansainväliselle maineelle.
Nimen merkitys ja ensimmäiset innovaatiot
Rolex-nimen merkitys on mysteeri – se ei tarkoittanut mitään ennen kuin siitä tuli tunnettu kellobrändi. Wilsdorf kertoi, että nimi tuli hänen mieleensä sattumalta katsellessaan Lontoon kaupunkia bussin yläkerroksesta. Hän halusi nimen, joka olisi helppo lausua kaikilla kielillä ja jäisi ihmisten mieleen. Nimi rekisteröitiin vuonna 1908.
Rolex erottui innovaatioillaan. Vuonna 1910 siitä tuli ensimmäinen rannekello, joka sai virallisen kronometrisertifikaatin tarkkuudestaan. Vuonna 1926 yhtiö lanseerasi maailman ensimmäisen vedenpitävän rannekellon, Oysterin. Sen vedenkestävyys osoitettiin, kun uimarina tunnettu Mercedes Gleitze ylitti Englannin kanaalin Oyster kädessään – kello pysyi tarkkana koko kymmenen tunnin matkan ajan.
Vuonna 1931 Rolex toi markkinoille Perpetual Movement -tekniikan, jossa kellon vetäminen tapahtuu automaattisesti käyttäjän ranteen liikkeiden avulla. Tämä teknologia oli uraauurtava ja asetti uudet standardit rannekellojen kestolle ja luotettavuudelle.
Menestystä ja merkittäviä mallistoja
Rolex on tuottanut lukuisia ikonisia malleja, joista jokainen kertoo omaa tarinaansa. Vuonna 1945 lanseerattiin Oyster Perpetual Datejust – maailman ensimmäinen kello, jossa oli päivämääränäyttö. Tätä mallia käyttivät muun muassa presidentti Dwight D. Eisenhower ja Martin Luther King, ja se yhdisti teknisen innovaation ja esteettisen muotoilun.
Vuonna 1953 julkaistiin kaksi seikkailullisiin tarkoituksiin suunniteltua kelloa, Explorer ja Submariner. Submariner suunniteltiin erityisesti syvänmerensukeltamiseen, ja se on käynyt syvimmillään Mariaanien haudassa 11 034 metrin syvyydessä, johon vain muutama ihminen on uskaltautunut. Explorer puolestaan suunniteltiin vuorikiipeilijöille ja tutkimusmatkailijoille.
Myöhemmin, vuonna 1971, Rolex toi markkinoille uuden Explorer II -mallin, jossa oli 24 tunnin viisari. Tämä malli suunniteltiin erityisesti luolatutkijoille, jotka viettävät pitkään aikaa pimeissä luolissa ilman luonnonvaloa. Rolex on myös tehnyt yhteistyötä ranskalaisen sukellusryhmä COMEXin kanssa, kehittäen yhdeksän erityistä mallia syvänmeren tutkimuskäyttöön.
Wilsdorfin perintö ja Hans Wilsdorf -säätiö
Hans Wilsdorf oli tarkka ja laatutietoinen liikemies, mutta myös vahvasti hyväntekeväisyyteen sitoutunut. Vaimonsa äkillisen kuoleman jälkeen hän perusti Hans Wilsdorf -säätiön vuonna 1944, ja säätiöstä tuli Rolexin omistaja hänen kuoltuaan vuonna 1960. Säätiö jatkaa Wilsdorfin perintöä tukemalla hyväntekeväisyyttä ja huolehtimalla siitä, että Rolexin tuotot menevät yhteiskunnalliseen hyvään. Tämä oli Wilsdorfin tahto, ja se elää edelleen hänen jäljillään.
Tudor: "Työmiehen Rolex"
Rolex tunnetaan luksuksena, mutta Wilsdorf halusi myös luoda laadukkaan, mutta edullisemman vaihtoehdon tavalliselle kuluttajalle. Tudor-kello oli rekisteröity tavaramerkkinä jo vuodesta 1926, mutta vasta sodan jälkeen, vuonna 1946, Tudor-kellot tulivat markkinoille. Wilsdorf halusi, että Tudor-kelloilla olisi kaikki Rolex-kellojen tärkeimmät ominaisuudet, mutta hintaluokassa, johon useammalla olisi varaa. Tudor-kellot, kuten Tudor Oyster -mallisto, valmistettiin korkealaatuisista materiaaleista ja niissä oli sama itsevetävä mekanismi kuin Rolexilla.
Vuonna 1985 Tudor otti käyttöön teräksisen materiaalin, jota käytettiin myös avaruusteollisuudessa. Tämä teki kelloista erittäin kestäviä ja mahdollisti niiden käytön fyysisesti vaativissa olosuhteissa.
Modernit ikonit ja keräilijöiden aarteet
Uuden vuosituhannen alussa Rolex esitteli Sky-Dweller Rainbow Daytonan, värikkään mallin, jossa käytetään aitoja safiireja. Tämä kello edustaa Rolexin nykyistä tyyliä, joka yhdistää perinteisen tarkkuuden ja modernin muotoilun. Malli valmistetaan rajoitettuina erinä sekä valko- että keltakullasta, ja se on keräilijöiden himoitsema harvinaisuus.
Vuonna 2000 Rolex julkaisi Cosmograph Daytonan, joka käyttää Calibre 4130 -koneistoa. Näiden innovaatioiden ohella Rolex on esitellyt myös uusia värejä ja uuden keraamisen, naarmuuntumattoman materiaalin kellotauluihin.
Rolexin tarina on yhdistelmä uskomatonta sitoutumista laatuun, jatkuvaa teknistä innovaatiota ja brändiuskollisuutta. Kellot ovat saaneet ikonisen aseman sekä historiallisista saavutuksistaan että estetiikastaan. Rolexia eivät tee merkittäväksi vain sen hinnat tai markkinointi, vaan tinkimätön asenne, jonka perustaja Hans Wilsdorf loi ja jonka yhtiö on säilyttänyt aina tähän päivään asti.
Rolex on enemmän kuin kello. Se on symboli perinteiden ja modernin teknologian saumattomasta yhteispelistä, sekä lupaus ajattomasta tyylistä, joka säilyttää arvonsa läpi vuosikymmenten.
Lue lisää Rolex kelloista Keräilyuutiset 1/2024 numerosta. Irtonumeron voit ostaa stamps.fi verkkokaupasta.